Saamelaisuutta voi aiheena nostaa esille monilla eri oppitunneilla. Aihe sopii käsiteltäväksi niin yhteiskuntaopin ja historian kuin esimerkiksi maantiedon, äidinkielen, musiikin tai käsityön tunneilla.
Dihtosis-materiaaleista voit koota ryhmällesi sopivan mittaisen ja tasoisen paketin aiheen käsittelyyn. Materiaalit pohjautuvat Dihtosis-kouluvierailuihin, pedagogisiin peleihin sekä -menetelmäpakkaan, jonka voit tulostaa alta (ruotsinkielisen pakan voi tilata kuluitta täältä).
Menetelmäpakka
Dihtosis-menetelmäpakka sisältää 18 saamelaisuutta käsittelevää harjoitusta kolmeen eri aihepiiriin liittyen: saamelaiset, alkuperäiskansa ja kulttuuri. Harjoitukset on suunnattu yläkoulujen lisäksi alakoulun ylemmille luokille sekä toisen asteen oppilaitoksille.
Tutustu ja tulosta Dihtosis-menetelmäpakka tämän linkin takaa.
Osaan Dihtosis-pakan harjoituksista tarvitset lisämateriaalia. Harjoituksen otsikossa näkyvä lisämateriaali-symboli kertoo siitä, että harjoitukseen on olemassa lisämateriaalia. Ne löydät tässä:
Peukkupiiri, väitteitä saamelaisuudesta
Kuunnellaan yhdessä, Ailu Vallen kappaleen Nunnuka lai laa -sanat. Täältä löydät sanat mustavalkoisena.
Alkuperäiskansojen oikeuksien timantti, YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan julistuksen artiklat
Sananlaskut, sananlaskuja pohjois- ja inarinsaameksi
Levyraati, ehdotus saamelaisista musiikkikappaleista
Löydä kielipari, tervehdyksiä ja vastauksia eri kielillä
Sanat saamelaisuudesta
Harjoituksessa pohditaan, mitkä suomen kielen sanat ovat tulleet kieleemme saamen kielistä. Sanakorttien avulla nuoret miettivät, mitä nämä sanat kertovat saamelaisuudesta. Harjoitus sopii erityisen hyvin kielen oppitunneille. Harjoituksessa käytettävät kuvakortit voit tulostaa oppilaille linkin takaa. Lopuksi kuvat voi heijastaa seinälle, kun sanat käydään yhdessä läpi. Harjoitus sopii yläkoululaisille, toisen asteen opiskelijoille ja alakoulun ylemmille luokille.
Sanat saamelaisuudesta -harjoituksen ohjeel löydät tämän linkin alta.
Kuvakortit voi tulostaa tai näyttää dioina tämän linkin takaa.
Aamunavaus
Saamelaisaiheinen tietovisa-aamunavaus sopii erityisen hyvin saamelaisten kansallispäivän 6.2. aamuun.
Pieni peli saamelaisista
Pieni peli saamelaisista on 4-6-luokkalaisille suunniteltu digitaalinen peli, jossa tutustutaan saamelaisiin ja saamelaiseen kulttuuriin selkokielisten pelitehtävien avulla. Tehtävät käsittelevät esimerkiksi saamelaisaluetta, historiaa, kieliä, saamenkielisiä lasten ohjelmia, saamenpukua ja saamelaismusiikkia. Peli tarjoaa perustietoa siitä, keitä saamelaiset ovat ja mitkä piirteet tekevät heidän kulttuuristaan ainutlaatuisen. Voit tilata pelin maksutta käyttöösi linkin takaa.
Sukellus saamelaiskulttuuriin
Sukellus saamelaiskulttuuriin -digipeli on suunniteltu yläkouluikäisille ja toisen asteen oppilaitoksessa opiskeleville nuorille. Peli tutustuttaa nuoret saamelaiskultuuriin niin historian kuin nykypäivän ilmiöiden ja henkilöiden kautta. Pelitehtävät käsittelevät muun muassa saamen kieliä, elinkeinoja, saamenpukua, alkuperäiskansoja sekä kulttuurista omimista. Voit tilata pelin käyttöösi maksutta linkin takaa.
Muita saamelaisaiheisia oppimateriaaleja
Lisää oppimateriaalia saamelaisuuden käsittelyyn löytyy myös:
Oktavuohta, saamelaistietoa opetukseen
Bumbá, tietopaketti saamelaisista perusopetukseen. Tilattavissa Rovaniemen kaupunginkirjastosta, toimitetaan valtakunnallisesti.
*****
Dihtosis-metodpaketet på svenska.
Tilläggsuppgifterna på svenska hittar du här:
Tumspel
Lyssna tillsammans
Urfolkens rättigheter -diamant
Ordsrpåk
Skivråd
Hitta ditt språkpar
2021