Hyppää sisältöön

Intoa projektista: Kasviksia modernilla twistillä

Intoa projektista -toimintarahalla nuoret pääsevät toteuttamaan ideoimiaan projekteja. Tässä blogissa tutustumme Ylikiimingin koulun kahdeksannen luokan kotitalouden ja kuvataiteen oppilaiden Kasviksi modernilla twistillä -projektiin. Nuoret ideoivat syksyllä 2022 hauskan ja uuden tavan tutustua kotimaisiin kasviksiin ja kierrätystaiteeseen. Näin koulusta raportoidaan projektista:

Projektin tavoitteena oli tutustua kotimaisiin kasviksiin ja kierrätystaiteeseen. Lisäksi tavoitteena oli vahvistaa oppilaiden tietoisuutta kierrätyksestä, luonnon monimuotoisuudesta ja kiertotaloudesta.  Teema oli helppo valita, koska koulumme on Vihreä Lippu -koulu ja teemana on kuluvalla toimintakaudella Luonnon monimuotoisuus. Lisäksi halusimme ohjata oppilaitamme kiertotalouden pariin sekä miettimään yhdessä, kuinka omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen.

Työryhmien ensimmäisenä tehtävänä oli valita oma kotimainen kasvis. Projektin kohteiksi valikoituivat paprika, kurkku, herkkusieni, tomaatti, porkkana, retiisi, herne ja peruna. Toisena tehtävänä oli hahmotella kasviksen pohjalta roskaveistos (trash sculpture recycle art) kierrätystaiteen keinoin ja kolmanneksi miettiä, mitä ruokaa he valmistavat ko. kasviksesta.

Toisella viikolla kävimme opintoretkellä kirpputorilla. Roskaveistoksen kriteereinä oli etsiä kirpputorilta vähintään 3 eri artikkelia, joita ryhmä käyttää veistoksessaan. Lisäksi koulun varastoista sai käyttää maaleja, liimoja ja muita kiinnitysmateriaaleja. Myös koulumme henkilökunnan jäseniltä saimme pientavaralahjoituksia ja kierrätysmateriaalia.

Seuraavien viikkojen aikana työryhmät tutustuivat syvemmin valitsemansa kotimaisen kasviksen monipuoliseen käyttöön ruoanvalmistuksessa, valmistivat kasviksesta ruoan tai leivonnaisen ja loivat saman kasviksen kierrätystaiteen keinoin sekä dokumentoivat työskentelyä Power point -esitykseen. Ruoanvalmistusta ja veistoksen matkaa kierrätysmateriaaleista valmiiksi taideteokseksi dokumentoitiin sanoin ja valokuvin.

Projekti huipentui näyttelyn kokoamiseen koulumme ruokasaliin tammikuussa.  Esille asetettiin kierrätystaiteen roskaveistokset ja QR-koodit, joissa oli tietoa kasviksista resepteineen ja projektin etenemisestä. Näyttely avattiin virallisesti koko kouluyhteisölle viikolla viisi, jolloin vietettiin koulussamme Luonnon monimuotoisuus -viikkoa.

Tuotokset osallistuvat myös koulumme STEAM in Oulu ToolCamp-karsintaan teemalla Luonto ja käsitteenä kiertotalous. STEAM-kilpailun mukaantulo kesken projektin toi lisätwistiä tekemiseemme! Lisäsimme jokaiseen veistokseen vielä valoelementin. Jokainen ryhmä vieraili vielä teknisentyön luokan sähkötyö tilassa juottamassa ryhmälleen LED-nauhan, johdon ja USB-liittimen yhdeksi kokonaisuudeksi.

Projektin oppilaat äänestivät ryhmien tekemistä roskaveistoksista edustajansa STEAM in Oulu ToolCamp-tapahtumaan. Voittajaksi valikoitui porkkana-ryhmän työ.

Porkkana-ryhmä jalkautuu ToolCamp kisaan Oulun yliopistolle ystävänpäivänä 14.2., jossa he pitävät työstään esimerkiksi hissipuheen ja esittelevät teostaan muille kilpailijoille ja tuomareille.

Projektin aikana oppilaat vahvistivat omaa organisointikykyä ja ryhmätyötaitoja. Lisäksi työskentelyn aikana kiinnitettiin huomiota oman toiminnan arviointiin ja yhteishenkeen. Intoa Projektista rahoitus mahdollisti opintomatkan kirpputorille ja muut materiaalihankinnat sekä roskaveistokseen että ruoanvalmistukseen.


Nuoret pääsivät toteuttamaan kotimaisiin kasviksiin ja kierrätystaiteeseen perehtyvän projektinsa myöntämällämme Intoa projektista -toimintarahalla. Intoa projektista -hankkeissa nuoret voivat hakea 100-1500 euron toimintarahaa ideoimiensa projektien toteuttamiseen. Toimintarahaa myönnetään projekteihin, joiden teemana on ympäristö ja planetaarinen hyvinvointi, yhteiskunta ja vaikuttaminen, talous- ja yrittäjyystaidot tai koulun yhteishenki ja hyvinvointi.